1e Ids de Beer-lezing in Theaterkerk Nes

In vrijheid kiezen is het thema van de nationale herdenking en viering van 4 en 5 mei in 2019. In de aanloop hiernaartoe organiseert Theaterkerk Nes (Noardeast-Fryslân) op woensdag 17 april om 19.30 uur de eerste Ids de Beer-lezing met sprekers en muziek rondom dit thema.
 
Het is de eerste van een reeks lezingen die jaarlijks rondom het thema van Nationaal Comité 4 en 5 mei in Theaterkerk Nes georganiseerd zullen worden. De lezing draagt de naam van de verzetsheld Ids de Beer, oorspronkelijk uit Nes (1916-1945). Als handelsreiziger en eigenaar van een papiergrossierderij, woonde hij met zijn vrouw Tietje de Vries en kinderen in Dokkum. Tijdens de oorlog hield Ids de Beer zich bezig met de organisatie van verzetsacties. Hij stelde niet alleen zijn eigen huis en zaak beschikbaar voor onderduikers, maar zocht daarnaast intensief naar meer onderduikadressen. Op 31 januari 1945 werd Ids de Beer beschoten door Duitse soldaten. Een paar dagen later stierf hij aan zijn verwondingen in het veldhospitaal van Leeuwarden.
De avond wordt geopend door programmeur Anke Bijlsma, met een kort inleidend woord van de zoon van Ids, Freerk de Beer, gevolgd door lezingen van Baukje Zijlstra en Mart de Kruif, afgewisseld met muziek over oorlog en vrede door zanger Gerrit Breteler, toetsenist Peter van der Zwaag, gitarist Peter Krako en strijkkwartet Regina Forte.
 
Baukje Zijlstra zal in het Fries een lezing verzorgen over haar Friestalige roman De koma-korrektor, gebaseerd op het verhaal van haar vader Tjeerd Zijlstra (* Driezum, 6-3-1927-† Dokkum, 7-12-2004), die als oorlogsvrijwilliger in Indië een bevel weigerde en daarvoor werd veroordeeld.
Mart de Kruif, luitenant-generaal b.d. en voormalig commandant van uiteindelijk 45.000 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan, verzorgt een lezing over zijn boek Zandhappen, waarin hij openhartig vertelt over leven en werk van de strijdkrachten in Afghanistan.
 
Boekhandel Van der Velde Dokkum verzorgt de boekverkoop op deze avond. Na afloop is er gelegenheid tot signeren. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar in de voorverkoop. Voor meer informatie en kaartverkoop zie https://www.theaterkerknes.nl.

Facebooktwittermail

Jou in reaksje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *